Jehněčí kotlety na kari s ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 180 g Cibule
  • 300 g Rýže dušená
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 ks Skořice celá
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Voda pitná
  • 1 dl Zakysaná smetana
  • 1 kg Jehněčí kotlety
  • 3 polévková lžíce Meruňky
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Švestky
  • 1.5 polévková lžíce Kari koření
  • 1.5 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 509 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 313 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 118.7 mg
  • Draslík 645.7 mg
  • Vláknina 6548.3 mg
  • Vitamín A 6548.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z jehněčí kotlety odstraníme tučné části, žilky a blanky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na 6 porcí i s kostí. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme s 0.5 lžičkou soli. Maso potřeme utřeným česnekem.

  • 2

    V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, a poté ji osmažíme dozlatova. Vyjmeme ji z omastku a na zbylém oleji zprudka orestujeme z každé strany porce masa. Restujeme dozlatova po 1 minutě z každé strany. Maso vyjmeme, posypeme ho solí, čerstvě pomletým pepřem a omastek z pánve odstraníme.

  • 3

    Do většího hrnce se silným dnem dáme 1.5 lžíce kari koření a 0.5 lžičky mletého zázvoru. Za stálého míchání se nám asi po 30 sekundách uvolní vůně - nesmí se pálit, přilijeme opatrně 4 dl horké vody a promícháme.

  • 4

    Maso s cibulí vložíme do vody. Hrnec zakryjeme a při mírné teplotě vaříme 1 hodinu. Potom přidáme třtinový cukr, polovinu celé skořice, omyté sušené švestky, meruňky a hrozinky a vaříme přibližně 35-40 minut.

  • 5

    Měkké maso vyjmeme, do omáčky přimícháme zakysanou smetanu, podle chuti ji můžeme dosolit. K jehněčímu masu s ovocem podáváme jako přílohu dušenou rýží.

Komentáře k receptu