Jehněčí kotlety na kari s ovocem
Suroviny
- 180 g Cibule
- 300 g Rýže dušená
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 ks Skořice celá
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Voda pitná
- 1 dl Zakysaná smetana
- 1 kg Jehněčí kotlety
- 3 polévková lžíce Meruňky
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Švestky
- 1.5 polévková lžíce Kari koření
- 1.5 polévková lžíce Hrozinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 48 g
- Sodík 313 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 118.7 mg
- Draslík 645.7 mg
- Vláknina 6548.3 mg
- Vitamín A 6548.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z jehněčí kotlety odstraníme tučné části, žilky a blanky. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na 6 porcí i s kostí. Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme s 0.5 lžičkou soli. Maso potřeme utřeným česnekem.
-
2
V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli, a poté ji osmažíme dozlatova. Vyjmeme ji z omastku a na zbylém oleji zprudka orestujeme z každé strany porce masa. Restujeme dozlatova po 1 minutě z každé strany. Maso vyjmeme, posypeme ho solí, čerstvě pomletým pepřem a omastek z pánve odstraníme.
-
3
Do většího hrnce se silným dnem dáme 1.5 lžíce kari koření a 0.5 lžičky mletého zázvoru. Za stálého míchání se nám asi po 30 sekundách uvolní vůně - nesmí se pálit, přilijeme opatrně 4 dl horké vody a promícháme.
-
4
Maso s cibulí vložíme do vody. Hrnec zakryjeme a při mírné teplotě vaříme 1 hodinu. Potom přidáme třtinový cukr, polovinu celé skořice, omyté sušené švestky, meruňky a hrozinky a vaříme přibližně 35-40 minut.
-
5
Měkké maso vyjmeme, do omáčky přimícháme zakysanou smetanu, podle chuti ji můžeme dosolit. K jehněčímu masu s ovocem podáváme jako přílohu dušenou rýží.