Krémová salátová polévka s rýží
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Rýže loupaná
- 800 g Salát hlávkový
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 220 ml Voda pitná
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Voda pitná
- 0.1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 914 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 80 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 370.6 mg
- Draslík 111.8 mg
- Vláknina 6880 mg
- Vitamín A 6880 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlávkový salát opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudličky.
-
2
Salát vložíme na minutu do vroucí vody a scedíme. Okapaný salát dusíme na másle 10 minut. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní vývar a udušený salát, sůl a vaříme na mírném plameni zhruba 20 minut. Poté polévku prolisujeme do čistého hrnce, zašleháme smetanu (3 lžíce dáme stranou) a necháme přejít varem a odstavíme. Do polévky vmícháme žloutky rozšlehané s odloženou smetanou a již nevaříme.
-
3
Polévku podáváme s dušenou rýží.
-
4
V mezičase uvaříme rýži. Na oleji za stálého míchání smažíme propláchnutou rýži, až zprůsvitní, poté zalijeme vodou a na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut.