Zeleninový boršč studený
Suroviny
- 200 g Brambory
- 500 g Červená řepa
- 400 ml Voda pitná
- 400 ml Voda pitná
- 150 ml Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Okurky nakládané
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Křen
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 205 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 10 g
- Sodík 1970 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 162.8 mg
- Draslík 655.9 mg
- Vláknina 11496.8 mg
- Vitamín A 11496.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, okurky nastrouháme nahrubo, křen nastrouháme, jarní cibulky nakrájíme nadrobno i s natí, petrželovou nať a kopr nasekáme nadrobno. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme.
-
2
Řepu zakapeme octem, přelijeme vodou a zhruba 25 minut vaříme, poté scedíme, vývar dáme vychladit, řepu odložíme. V mezičase uvaříme brambory doměkka, scedíme, necháme okapat a vychladnout.
-
3
Do vychlazeného vývaru vmícháme řepu, brambory, okurky, vejce, která jsme nakrájeli nadrobno, cibulky a bylinky. Do polévky zašleháme smetanu, ochutíme solí, cukrem a křenem.