Smetanová fazolová polévka s brambory
Suroviny
- 250 g Brambory
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fazole bílé
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Tymián sušený
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 74 g
- Sodík 144 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 203.8 mg
- Vláknina 4259.4 mg
- Vitamín A 4259.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole necháme přes noc namočené v litru vody. Mrkev, cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, česnek prolisujeme.
-
2
K fazolím přilijeme zbylou vodu, přidáme mrkev, brambory i cibuli a povaříme.
-
3
Z másla a mouky usmažíme světlu jíšku, zašleháme do ní smetanu, přilijeme k fazolím, až budou poloměkké. Polévku osolíme, dosladíme, přidáme pepř, tymián, ocet a česnek, vaříme za stálého míchání, až budou fazole měkké. Poté polévku rozmixujeme, prohřejeme a podáváme.