Zahuštěná hrášková polévka krémová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 504 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 34 g
- Sodík 169 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 222.3 mg
- Draslík 34.2 mg
- Vláknina 1902.4 mg
- Vitamín A 1902.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, mražený hrášek propláchneme vodou, petrželovou nať nasekáme najemno, starší rohlíky nakrájíme na kostičky.
-
2
Na másle osmažíme pokrájené rohlíky. Do vroucí vody vložíme cibuli s hráškem a vaříme, až je hrášek měkký. V mezičase v silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vodu s hrášku a přepasírovaný hrášek. Dobře rozšleháme, vmícháme sůl a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku odstavíme a zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky. Polévku už jen prohřejeme, aby se žloutky nesrazily.
-
3
Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a podáváme s krutony.