Plněná vejce zapečená s houbovou omáčkou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Žampiony čerstvé
- 250 ml Zakysaná smetana
- 30 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 8 ks Vejce slepičí
- 3 ks Sardelové řezy
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 51 g
- Sodík 1526 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 569.9 mg
- Draslík 509 mg
- Vláknina 659.6 mg
- Vitamín A 659.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, podélně rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Houby očistíme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, sýr nastrouháme, promícháme se strouhankou.
-
2
V míse utřeme se změklým máslem sardele, žloutky a hořčici. Vymícháme hladkou hmotu, kterou naplníme bílky.
-
3
Zapékací mísu vytřeme olejem, vyložíme plněnými vejci, poté je přelijeme omáčkou, zasypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut.
-
4
Omáčku připravíme usmažením žampionů na másle, zalijeme je následně smetanou, v které jsme rozšlehali mouku, osolíme a alespoň 3 minuty na mírném plameni vaříme.