Pečené kuře s anglickou slaninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Cibule červená
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Kuřecí čtvrtky
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 48 g
- Sodík 859 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 27 mg
- Draslík 219.1 mg
- Vláknina 8906.8 mg
- Vitamín A 8906.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celé kuře důkladně očistíme, nakrájíme na porce, pod tekoucí vodou umyjeme, osušíme, osolíme, posypeme pepřem, mletou paprikou a zatím necháme stranou. Slaninu pokrájíme na menší kousky, dáme ji do pánve, přidáme 2 lžíce oleje a opečeme do zlatova. Cibuli spolu s česnekem oloupeme, rozkrájíme na kostky, přidáme ke slanině, připravené nakrájené kuřecí porce naskládáme do pánve na slaninu a zprudka maso opečeme.
-
2
Maso spolu s cibulí, česnekem a slaninou přeložíme do pekáče, kam přidáme i oškrabanou, na kolečka krájenou petržel, na malé kousky pokrájený celer, na plátky řezanou anglickou slaninu. Přisolíme, opepříme, zalijeme vodou, pekáč přiklopíme nebo zabalíme do alobalu, vložíme do předehřáté trouby a za občasného polévání maso pečeme přibližně 60 minut. Před dopečením stáhneme alobal, na každou porci položíme plátek másla a pekáč vrátíme do trouby na 10 minut, aby se kůže vypekla do křupava a získala zlatovou barvu.
-
3
Upečené a měkké maso vytáhneme z trouby, necháme ještě 10 minut dojít pod alobalem, potom ho vyjmeme z pekáče a hotový pokrm rozporcujeme na talíře. Podáváme spolu s pečenou slaninou a zeleninou.