Zelňačka s klobásou a bramborami
Suroviny
- 1 g Bobkový list
- 1 g Pepř černý celý
- 250 g Klobása Dunajská
- 500 g Zelí kysané
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bujón hovězí
- 3 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 25 g
- Sodík 484 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 15.5 mg
- Draslík 389.3 mg
- Vláknina 6274 mg
- Vitamín A 6274 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větším hrnci dáme vařit vodu, do které nakrájíme brambory na malé kousky, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 20 minut.
-
2
Mezitím v menším hrnci dáme vařit zelí s bobkovým listem a kuličkovým pepřem. Vaříme také zhruba 20 minut, podle potřeby podléváme vodou.
-
3
Než se zelí a brambory uvaří, nakrájíme klobásu na kolečka, cibulku najemno a v pánvi rozpálíme olej, cibulku na oleji zesklovatíme, poté přimícháme klobásu, přidáme trochu másla, zaprášíme paprikou a odstavíme.
-
4
Uvařené brambory také odstavíme, ze zelí vyjmeme bobkový list a kuličky pepře, zelí přendáme do vody s bramborami.
-
5
Vše přivedeme opět k varu a nakonec vmícháme i směs v pánvi.
-
6
Polévku ochutíme bujónem, popřípadě solí, pepřem a nakonec zjemníme smetanou.