Květákový salát po indicku
Suroviny
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 100 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Olej sezamový
- 1 ks Květák
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Šalotka
- 1 hrst Sezam - semena
- 1 hrst Máta
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 3 polévková lžíce Mléko kokosové
- 1 polévková lžíce Arašídová pomazánka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 301 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 103 g
- Sodík 322 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 14.7 mg
- Draslík 1154.6 mg
- Vláknina 17776 mg
- Vitamín A 17776 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 142.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistěný, opláchnutý a na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě 8 až 10 minut.
-
2
Očistíme fazolky a 5 minut je vaříme v osolené vodě.
-
3
Mrkev omyjeme, oškrábeme, nakrájíme podélně na tenké plátky a potom ještě na jemné nudličky, krátce povaříme.
-
4
Zálivku připravíme tak, že nejprve oloupeme šalotku a česnek, obojí jemně nasekáme a smícháme s arašídovou pastou, kokosovým mlékem a zakysanou smetanou. Při míchání postupně přidáváme kari, pepř, sůl, citronovou šťávu a olej.
-
5
Uvařenou, vychladlou zeleninu se zálivkou promícháme a necháme odležet. Nakonec salát posypeme sezamovými semeny a ozdobíme lístky máty.