Hamburská vepřová kýta
Suroviny
- 100 g Cibule
- 20 g Cukr krupice
- 50 g Hořčice
- 50 g Slanina vepřová
- 150 g Okurky nakládané
- 750 g Vepřová kýta
- 30 g Sůl
- 150 g Zelenina kořenová
- 150 g Tuk
- 3 g Divoké koření celé
- 50 g Citrony
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Šunka dušená
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 900 ml Voda pitná
- 500 ml Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 33 g
- Sodík 1454 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 86.9 mg
- Draslík 287.2 mg
- Vláknina 2570 mg
- Vitamín A 2570 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu opláchneme a protkneme polovinou dávky šunky a sterilované okurky.
-
2
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky. Spolu se slaninou nakrájenou na kostičky podusíme na 1/3 tuku.
-
3
Do základu přidáme osolené maso, přidáme divoké koření, omytý a nakrájený citron, maso zastříkneme octem, zalijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou.
-
4
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou z druhé třetiny tuku a prosáté mouky, rozředíme vodou, přidáme hořčici, cukr a za občasného promíchání vaříme. Během vaření do omáčky přilijeme mléko a zjemníme ji smetanou.
-
5
Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a ještě krátce povaříme. Zbylou šunku a okurky nakrájíme na nudličky a podusíme na zbylém tuku.
-
6
Při podávání dáváme na povrch masa podušenou šunku a okurku.