Pečená vepřová pečeně plněná ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 170 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 80 g Meruňky sušené
  • 1600 g Vepřová pečeně
  • 60 g Švestky sušené
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Whisky
  • 200 ml Mošt jablečný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Pomerančová šťáva
  • 1 ks Jablka
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.94 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Tymián sušený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 146.8 mg
  • Draslík 771.2 mg
  • Vláknina 3806.1 mg
  • Vitamín A 3806.1 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vypeckované sušené švestky a meruňky nakrájíme na větší kousky, přelijeme whisky a necháme 2 hodiny namočené.

  • 2

    Ve vepřové pečeni vyřízneme kapsu, na povrchu pečeně uděláme nožem malé zářezy, které vyplníme kousky česneku. Pomerančovou i citronovou šťávu nastrouháme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko rozkrájíme na tenčí měsíčky, tymián smícháme s moukou, solí, pepřem.

  • 3

    Namočené švestky a meruňky vyjmeme z whisky, vložíme do misky, přidáme citronovou i pomerančovou kůru, jablko, med, promícháme. Směsí vyplníme v pečeni kapsu, kterou zašijeme režnou nití. Maso potřeme rozpuštěným máslem, obalíme v tymiánové směsi a vložíme do pekáče. Maso zalijeme whisky, v níž bylo namočeno ovoce, a jablečným moštem. Pekáč přiklopíme, v předehřáté troubě pečeme zhruba dvě a půl hodiny. Během pečení maso přeléváme výpekem.

  • 4

    Upečené maso přeložíme na prkénko, necháme 5 minut „vydechnout“, poté naporcujeme a podáváme přelité vypečenou šťávou.

Komentáře k receptu