Pečená vepřová pečeně plněná ovocem
Suroviny
- 80 g Meruňky sušené
- 1600 g Vepřová pečeně
- 60 g Švestky sušené
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 200 ml Whisky
- 200 ml Mošt jablečný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Pomerančová šťáva
- 1 ks Jablka
- 2 stroužek Česnek
- 0.94 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Tymián sušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 50 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 146.8 mg
- Draslík 771.2 mg
- Vláknina 3806.1 mg
- Vitamín A 3806.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vypeckované sušené švestky a meruňky nakrájíme na větší kousky, přelijeme whisky a necháme 2 hodiny namočené.
-
2
Ve vepřové pečeni vyřízneme kapsu, na povrchu pečeně uděláme nožem malé zářezy, které vyplníme kousky česneku. Pomerančovou i citronovou šťávu nastrouháme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a jablko rozkrájíme na tenčí měsíčky, tymián smícháme s moukou, solí, pepřem.
-
3
Namočené švestky a meruňky vyjmeme z whisky, vložíme do misky, přidáme citronovou i pomerančovou kůru, jablko, med, promícháme. Směsí vyplníme v pečeni kapsu, kterou zašijeme režnou nití. Maso potřeme rozpuštěným máslem, obalíme v tymiánové směsi a vložíme do pekáče. Maso zalijeme whisky, v níž bylo namočeno ovoce, a jablečným moštem. Pekáč přiklopíme, v předehřáté troubě pečeme zhruba dvě a půl hodiny. Během pečení maso přeléváme výpekem.
-
4
Upečené maso přeložíme na prkénko, necháme 5 minut „vydechnout“, poté naporcujeme a podáváme přelité vypečenou šťávou.