Vepřové kotlety s omáčkou Mornay

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 g Strouhanka
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 40 ml Voda pitná
  • 100 ml Vývar drůbeží
  • 80 ml Olej rostlinný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Vepřové kotlety
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Kečup
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 779 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 898 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 266 mg
  • Draslík 460.9 mg
  • Vláknina 1543.3 mg
  • Vitamín A 1543.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme.

  • 2

    Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu