Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 770 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 57 g
- Sodík 35082 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 42.9 mg
- Vláknina 683.9 mg
- Vitamín A 683.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce vlijeme 8 dl hovězího bujónu a pomalu přivedeme k varu. Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi rozpálíme máslo (30 g), žemle osmažíme dozlatova a odložíme do misky.
-
2
Jarní mladé lístky fialky a lístky šťovíku omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Očistíme pánev, ve které jsme smažili žemli, rozpustíme máslo (30 g) a na něm krátce, za stálého míchání,podusíme lístky šťovíku i fialek. Odložíme je do do misky, přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme 3 dl bujónu a vše rozmixujeme na kaši, kterou zamícháme do hovězího bujónu. Pomalu vaříme 8 - 10 minut, poté polévku odstavíme z plotny.
-
3
Polévku ochutíme muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a solí, podáváme s osmaženými kostičkami žemle.