Brčálka - šťovíková polévka z Rokycan

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 50 g Fialka list
  • 60 g Šťovík
  • 200 g Žemle tuková
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1.1 l Bujón zlatý hovězí
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 770 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 35082 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 42.9 mg
  • Vláknina 683.9 mg
  • Vitamín A 683.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce vlijeme 8 dl hovězího bujónu a pomalu přivedeme k varu. Žemle pokrájíme na kostičky, v pánvi rozpálíme máslo (30 g), žemle osmažíme dozlatova a odložíme do misky.

  • 2

    Jarní mladé lístky fialky a lístky šťovíku omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky. Očistíme pánev, ve které jsme smažili žemli, rozpustíme máslo (30 g) a na něm krátce, za stálého míchání,podusíme lístky šťovíku i fialek. Odložíme je do do misky, přidáme lžíci hladké mouky, zalijeme 3 dl bujónu a vše rozmixujeme na kaši, kterou zamícháme do hovězího bujónu. Pomalu vaříme 8 - 10 minut, poté polévku odstavíme z plotny.

  • 3

    Polévku ochutíme muškátovým oříškem, zázvorem, pepřem a solí, podáváme s osmaženými kostičkami žemle.

Komentáře k receptu