Vepřové plněné závitky dušené na smetaně
Suroviny
- 75 g Slanina vepřová
- 750 g Vepřová kýta
- 25 g Sůl
- 150 g Salám jemný
- 150 g Tuk
- 100 g Zelenina kořenová
- 3 g Divoké koření celé
- 30 g Cukr krupice
- 50 g Citrony
- 75 g Okurky nakládané
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Ocet kvasný lihový
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 700 ml Voda pitná
- 300 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 38 g
- Sodík 1351 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 166.2 mg
- Draslík 322.2 mg
- Vláknina 1806 mg
- Vitamín A 1806 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které tence rozklepeme a mírně osolíme.
-
2
Do středu plátků naskládáme hranolky salámu a slaniny, čtvrtky natvrdo uvařených vajec, proužek okurek, maso s náplní zavineme a závitky upevníme nití nebo párátkem.
-
3
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a na polovině tuku osmažíme. Přidáme koření, omytý, na plátky nakrájený citron a zastříkneme vodou.
-
4
Do základu naskládáme závitky, mírně osolíme a za občasného přelévání šťávou dusíme téměř doměkka.
-
5
Závitky vyjmeme a zbavíme nití nebo párátek. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou z druhé části tuku a prosáté mouky, zalijeme vodou s mlékem, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
-
6
Ke konci varu omáčku přisolíme, přidáme cukr a ocet a přilijeme smetanu.
-
7
Nakonec omáčku procedíme na závitky a krátce vše podusíme.