Vepřové plněné závitky dušené na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 75 g Slanina vepřová
  • 750 g Vepřová kýta
  • 25 g Sůl
  • 150 g Salám jemný
  • 150 g Tuk
  • 100 g Zelenina kořenová
  • 3 g Divoké koření celé
  • 30 g Cukr krupice
  • 50 g Citrony
  • 75 g Okurky nakládané
  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 700 ml Voda pitná
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 503 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1351 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 166.2 mg
  • Draslík 322.2 mg
  • Vláknina 1806 mg
  • Vitamín A 1806 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které tence rozklepeme a mírně osolíme.

  • 2

    Do středu plátků naskládáme hranolky salámu a slaniny, čtvrtky natvrdo uvařených vajec, proužek okurek, maso s náplní zavineme a závitky upevníme nití nebo párátkem.

  • 3

    Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky a na polovině tuku osmažíme. Přidáme koření, omytý, na plátky nakrájený citron a zastříkneme vodou.

  • 4

    Do základu naskládáme závitky, mírně osolíme a za občasného přelévání šťávou dusíme téměř doměkka.

  • 5

    Závitky vyjmeme a zbavíme nití nebo párátek. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou z druhé části tuku a prosáté mouky, zalijeme vodou s mlékem, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.

  • 6

    Ke konci varu omáčku přisolíme, přidáme cukr a ocet a přilijeme smetanu.

  • 7

    Nakonec omáčku procedíme na závitky a krátce vše podusíme.

Komentáře k receptu