Karbanátky z hrášku
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 500 g Hrách žlutý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 0.35 dl Olej olivový
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 2 polévková lžíce Jogurt bílý smetanový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 581 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 19 g
- Sodík 467 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 109.4 mg
- Draslík 147.2 mg
- Vláknina 3799.2 mg
- Vitamín A 3799.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
500 g žlutého hrachu dobře promyjeme a dáme do hrnce. Zalijeme 1 litrem vody a necháme ho namočený minimálně 3 hodiny. Pak vodu scedíme, hrách zalijeme 1.5 litrem čerstvé vody a pomalu vaříme 2 hodiny. Do vody přidáme 1 očištěnou celou cibuli a očištěnou 1 malou mrkev. Druhou cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Anglickou slaninu pokrájíme na malé kostičky.
-
2
V pánvi na 1 lžíci másla usmažíme dozlatova cibuli se slaninou.
-
3
Z uvařeného hrachu scedíme přebytečnou vodu a hrách s mrkví rozmixujeme tyčovým mixerem. K hrachu přidáme 2 vajíčka, 2 lžíce jogurtu, prolisovaný česnek, sůl podle chuti, pepř, majoránku, petrželku a usmaženou cibuli se slaninou a 2-3 lžíce strouhanky na zahuštění. Promícháme, utvoříme karbanátky, obalíme je v misce s 3-4 lžícemi strouhanky a usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Smažíme přibližně 2 minuty z každé strany. Podáváme samostatně teplé i studené.