Mleté maso s rýží na mexický způsob
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 140 g Sýr Ementál (Primátor)
- 50 g Petržel kořen
- 500 g Hovězí maso mleté
- 400 g Rýže parboiled předvařená v sáčcích
- 160 ml Zakysaná smetana
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.25 kávová lžička Tabasco
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Bazalka sušená
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 6 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Bujón hovězí
- 2 stroužek Česnek
- 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1130 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 130 mg
- Draslík 1044.5 mg
- Vláknina 9353.8 mg
- Vitamín A 9353.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky.
-
2
V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut.
-
3
V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu.
-
4
Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem.
-
5
Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.