Medovníčky s citronovou polevou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 150 g Med včelí
- 25 g Ořechy vlašské
- 25 g Tuk
- 3 g Skořice mletá
- 3 g Hřebíček
- 250 g Cukr moučkový
- 3 g Anýz mletý
- 20 g Soda jedlá
- 200 g Poleva citronová
- 650 g Mouka pšeničná hladká
- 70 ml Mléko polotučné
- 30 ml Rum
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 17 g
- Sodík 631 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 119.7 mg
- Draslík 61.4 mg
- Vláknina 1006.4 mg
- Vitamín A 1006.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme mouku, přidáme med, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, okořeníme mletým anýzem, hřebíčkem, skořicí, přisypeme jedlou sodu, přilijeme mléko a trochu rumu. Promícháme a vypracujeme těsto. Necháme chvíli uležet, prohněteme, vyválíme na středně silný plát, ze kterého tvořítky vykrajujeme různé tvary. Plech vymažeme tukem, vyskládáme na něj medovníčky, potřeme bílkem, posypeme drcenými ořechy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 20 až 25 minut.
-
2
Upečené medovníčky potřeme citronovou polevou a dáme do lednice ztuhnout.
-
3
Vychlazené medovníčky upravíme na servírovací mísu a podáváme.