Zapečená vejce s balkánským sýrem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 500 g Sýr balkánský
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 12 ks Vejce slepičí
- 2 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 69 g
- Sodík 1853 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 883.3 mg
- Draslík 337.4 mg
- Vláknina 421.3 mg
- Vitamín A 421.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na dno každé zapékací misky dáme 15 g másla, poprášíme mletou sladkou paprikou a vsypeme 125 g rozdrobeného sýru. Pečeme v troubě na 150°C asi pět minut.
-
2
Poté do každé misky vložíme 3 ztracená vejce, přelijeme čtvrtinou rozpuštěného másla, poprášíme pepřem, mletou pálivou paprikou a tři minuty zapékáme. Vejce podáváme v miskách, zdobíme jemně nasekanou petrželovou natí.
-
3
Ztracená vejce: Do vroucí osolené vody s octem postupně opatrně rozklepneme vejce a vaříme zhruba 4 minuty. Vejce poté děrovanou sběračkou vyjmeme, necháme okapat a klademe do zapékacích misek.