Krůtí maso zapečené s bramborami
Suroviny
- 600 g Krůtí prsa
- 600 g Brambory
- 140 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Fenykl sladký - hlíza
- 300 g Karotka
- 250 g Sýr Ementál (Primátor)
- 50 ml Olej rostlinný
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 0.25 ks Bujón zeleninový
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1288 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 100 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 284.3 mg
- Draslík 1640.1 mg
- Vláknina 16216.2 mg
- Vitamín A 16216.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V 250 ml vody uvaříme zeleninový bujón, brambory uvaříme ve slupce v 750 ml vody, slijeme, necháme prochladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké a krátké hranolky, cibuli a fenykl nakrájíme nadrobno. Z 50 g másla a 30 g hladké mouky připravíme světlou jíšku. Krůtí řízky nakrájíme na nudličky. Sýr nahrubo nastrouháme.
-
2
Na 60 g másla zpěníme cibuli, přidáme fenykl a mrkev, vmícháme jíšku a zašleháme vývar se smetanou, přidáme 1/4 lžičku pepře a 1/4 lžičky soli. Směs na mírném plameni povaříme asi 10 minut.
-
3
V mezičase na oleji osmažíme krůtí maso, mírně osolíme a opepříme.
-
4
Dno zapékací mísy vymazané 30 g másla vyložíme polovinu plátků brambor, překryjeme masem, přelijeme polovinou zeleninové omáčky, rozložíme zbylé brambory, přelijeme druhou polovinou omáčky a v troubě předehřáté na 190°C pečeme zhruba půl hodiny.
-
5
Pět minut před koncem pečení směs zasypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme.