Jamajské taštičky se zeleninou
Suroviny
- 300 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 280 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Česnek
- 1.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 špetka Kurkuma
- 0.75 l Voda pitná
- 0.75 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Fazole bílé sterilované
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 536 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 191 g
- Sodík 359 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 168.9 mg
- Draslík 1036.3 mg
- Vláknina 13071 mg
- Vitamín A 13071 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.7 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory, mrkev, celer, poté zeleninu pokrájíme na kostičky. Dáme do hrnce s 3/4 litrem vody, přidáme sůl, drcený kmín a zeleninu pomalu povaříme 5 - 7 minut. Pak ji scedíme a přidáme 3 lžíce konzervovaných fazolí. Zeleninu promícháme, dochutíme bílým pepřem a solí.
-
2
Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme slunečnicový olej, cibuli s česnekem zpěníme do zlatova, přidáme zeleninu a krátce vše orestujeme (4 - 5 minut). Nakonec přimícháme 2 špetky kurkumy a necháme vychladnout.
-
3
Připravíme těsto: do mísy nasypeme hladkou mouku se solí, 1,5 sáčku kypřícího prášku a 1 lžičkou kari koření. Přidáme máslo, pokrájené na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžicí octa a 0,75 dl vody, potom žloutek s vodou pomalu, za stálého promíchání přilijeme a promísíme s moukou. Těsto důkladně v míse uhněteme. Rozdělíme na dva stejné díly, vytvoříme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie, necháme v chladnu uležet minimálně na 1 hodinu.
-
4
Těsto na pomoučněném válu rozválíme na placku přibližně o síle 3 - 4 mm. Z těsta vykrojíme 16 koleček o průměru 12 - 13 cm. Na dolní polovinu těsta dáme 2 lžíce zeleninové náplně, těsto přehneme přes náplň, okraje k sobě těsně přitiskneme vidličkou.
-
5
Taštičky se zeleninou položíme na plech s pečicím papírem. Vrchní část taštiček nastřihneme na dvou místech nůžkami, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 190 °C přibližně 20 minut.