Taštičky s kořeněným jehněčí masem
Suroviny
- 450 g Jehněčí maso
- 40 g Strouhanka
- 280 g Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 ks Česnek
- 1.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 0.75 dl Voda pitná
- 2 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Kari koření
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 24 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 243.9 mg
- Draslík 673.7 mg
- Vláknina 3826.8 mg
- Vitamín A 3826.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1072 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a pomeleme.
-
2
Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sezamový olej, na něm cibuli zpěníme, přidáme mleté maso, přimícháme česnek a maso, restujeme 4 - 5 minut. Poté maso osolíme, ochutíme kari kořením, pepřem, chilli, kmínem, majoránkou a kurkumou. Maso s kořením promícháme a restujeme 2 - 3 minuty. Přilijeme 2 dl hovězího vývaru, maso pod pokličkou povaříme přibližně 5 minut. Potom přimícháme strouhanku a směs necháme vychladnout.
-
3
Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, 1,5 sáčku kypřicího prášku, 1 lžičku kari koření, 0,5 lžičky kurkumy. Přidáme máslo, pokrájené na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promíchám, ve sklenici vyšleháme žloutek se lžící octa a 0,75 dl vody, potom pomalu, za stálého promíchání přilijeme a promícháme s moukou. Těsto důkladně v míse nebo na válu uhněteme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladna uležet minimálně na 1 hodinu.
-
4
Těsto na pomoučněném vále rozválíme na placku o síle 3 - 4 mm. Z těsta vykrojíme 16 koleček o průměru 12 - 13 cm. Na dolní polovinu těsta dáme 2 lžíce masové náplně, těsto přehneme přes náplň a okraje k sobě těsně přitiskneme vidličkou.
-
5
Taštičky s jehněčím masem položíme na plech s pečicím papírem. Vrchní část taštiček nastřihneme na dvou místech nůžkami, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova při 190 °C přibližně 20 minut.