Zapečený uhoř s čočkou
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 1000 g Úhoř říční
- 50 g Celer řapíkatý
- 300 g Čočka zelená Puy
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 1 dl Olej dýňový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 78 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 79.5 mg
- Draslík 75.9 mg
- Vláknina 10932.8 mg
- Vitamín A 10932.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku namočíme do vody na celou noc. Druhý den ji v té samé vodě uvaříme do měkka a vsypeme do máslem vymazané zapékací mísy, posypeme pepřem. Zvlášť v jiném hrnci s osolenou vodou uvaříme mrkev a celer, uvařené poté nakrájíme na malé kostky, smícháme s měkkou čočkou. Uhoře stáhneme z kůže, umyjeme, namočíme do marinády a marinujeme také celou noc.
-
2
Vyjmeme z marinády, nakrájíme na špalíčky, osušíme. Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme na kolečka nakrájený česnek, jemně nasekanou cibuli, osmažíme, přidáme špalíčky uhoře, opečeme, potom je vyndáme z pánve a naskládáme do zapékací mísy, kde už máme uvařenou čočku. Zbylým máslem čočku polijeme. Připravenou mísu nložíme do předehřáté trouby a zapékáme přibližně 15 minut. Poté vytáhneme z trouby a porcujeme na mělké talíře.
-
3
Marináda: Do nádoby nalijeme víno, olej, přidáme rozmarýn, kari koření a vše důkladně promícháme.