Krémová bramborová polévka s bylinkami
Suroviny
- 300 g Brambory
- 300 g Brambory
- 80 g Máslo čerstvé
- 100 g Pórek
- 60 g Sýr Parmezán
- 30 g Mouka polohrubá
- 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Smetana zakysaná 14%
- 8.89 ml Olej rostlinný
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 ks Bujón zeleninový
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Kmín mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 475 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 30 g
- Sodík 394 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 175.4 mg
- Draslík 889.2 mg
- Vláknina 8562.9 mg
- Vitamín A 8562.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, polovinu nakrájíme na kostičky, polovinu odložíme. Česnek a pórek drobně pokrájíme, šalotky i s natí krájíme na nudličky, konzervovaná krájená rajčata scedíme a necháme okapat. Ve vodě uvaříme zeleninový vývar. Petrželovou nať jemně nasekáme.
-
2
V silnostěnném hrnci na másle orestujeme šalotku, pórek a česnek, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory rozkrájené na kostičky, osolíme, opepříme a alespoň čtvrt hodiny vaříme.
-
3
Mezitím odložené brambory jemně nastrouháme, přimícháme žloutky, sůl, pepř, kmín, majoránku, nastrouhaný sýr a mouku. Směs dobře promícháme a na oleji smažíme menší bramboráčky.
-
4
Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem se smetanou, přimícháme okapaná krájená rajčata, petrželovou nať a necháme přejít varem.
-
5
Polévku podáváme se smaženými bramboráky.