Velikonoční závin s kopřivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mouka polohrubá
  • 120 g Protlak rajčatový
  • 170 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Kopřiva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 228 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 281.6 mg
  • Draslík 137.9 mg
  • Vláknina 3018.8 mg
  • Vitamín A 3018.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kopřivy spaříme a jemně nasekáme, česnek prolisujeme.

  • 2

    Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu a alespoň 15 minut povaříme za častého míchání. Necháme vychladnout, poté vmícháme rozšlehané žloutky, sůl, kopřivy a pevný sníh z bílků. Směs rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme, dokud se těsto bude lepit na špejli, zhruba deset minut.

  • 3

    Z upečeného těsta odstraníme pečící papír, těsto potřeme náplní z rajského protlaku a zavineme.

  • 4

    Podáváme nakrájené na šikmé řezy.

  • 5

    Náplň připravíme smícháním rajského protlaku s česnekem, kořením a solí.

Komentáře k receptu