Velikonoční závin s kopřivami
Suroviny
- 100 g Mouka polohrubá
- 120 g Protlak rajčatový
- 170 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Majoránka
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Kopřiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 372 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 23 g
- Sodík 228 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 281.6 mg
- Draslík 137.9 mg
- Vláknina 3018.8 mg
- Vitamín A 3018.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kopřivy spaříme a jemně nasekáme, česnek prolisujeme.
-
2
Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku. Zašleháme do ní smetanu a alespoň 15 minut povaříme za častého míchání. Necháme vychladnout, poté vmícháme rozšlehané žloutky, sůl, kopřivy a pevný sníh z bílků. Směs rozetřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme, dokud se těsto bude lepit na špejli, zhruba deset minut.
-
3
Z upečeného těsta odstraníme pečící papír, těsto potřeme náplní z rajského protlaku a zavineme.
-
4
Podáváme nakrájené na šikmé řezy.
-
5
Náplň připravíme smícháním rajského protlaku s česnekem, kořením a solí.