Ostrá chilli polévka se skleněnými nudlemi
Suroviny
- 400 g Hovězí svíčková
- 100 g Nudle skleněné
- 100 g Fazole mungo
- 10 g Zázvor mletý
- 50 g Houby Shitake sušené
- 1 kávová lžička Koření pěti vůní
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Olej sójový
- 2 polévková lžíce Chilli omáčka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Med včelí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 425 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 178 g
- Sodík 722 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 42 mg
- Draslík 824.3 mg
- Vláknina 12071 mg
- Vitamín A 12071 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso z hovězí svíčkové rozkrájíme na tenké nudličky o tloušťce maximálně 5 milimetrů. Na nudličky nakapeme sójovou omáčkou a chilli olej. Maso necháme přibližně 15 minut v pokojové teplotě marinovat. Mezitím do misky vložíme skleněné nudle a přelijeme je horkou vodou. Počkáme, až úplně změknou a potom je scedíme a necháme okapat.
-
2
Připravíme wok a vlijeme do něj sójový olej. Do woku nasypeme umletý zázvor a přidáme ještě jemně posekaný česnek.
-
3
Vložíme do pánve marinované maso a rychle opečeme. Během pečení neustále promícháváme. Potom masovou směs z woku vyndáme a uložíme do tepla.
-
4
Čínské houby namočíme do vody, aby změkly. Omyjeme jarní cibulky a pokrájíme je na cca 2 milimetry silné proužky. Oškrábeme mrkev a také ji nakrájíme na stejně silné proužky. Mrkev i cibuli nasypeme do woku a rychle orestujeme. Výhonky z fazolí mungo omyjeme a nakrájíme na kousky. Čínské houby vyjmeme z vody a nakrájíme na proužky. Fazole i s houbami přidáme do woku k mrkvi s cibulí, opečeme a do pánve vlijeme masový vývar. Jakmile dosáhneme bodu varu, ztlumíme plamen a postupně přidáváme chilli omáčku, med, dále ještě šťávu z jednoho citronu, rajský protlak a přisypeme koření pěti vůní. Opět zvýšíme plamen než polévka přijde k varu. Nakonec do ní vložíme změklé čínské nudle a opečené hovězí maso. Chvíli prohřejeme a teplou polévku servírujeme.