Velikonoční plněný chléb s bylinkami
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká
- 300 g Tvaroh měkký
- 100 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do perníku
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibulka jarní
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 3 polévková lžíce Kopřiva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 14 g
- Sodík 336 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 134.7 mg
- Draslík 121.7 mg
- Vláknina 1518.5 mg
- Vitamín A 1518.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kopřivy spaříme a nasekáme, petrželovou nať a kopr nakrájíme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme i s natí.
-
2
Měkký tvaroh našleháme se solí a pepřem, přidáme česnek, cibuli, kopřivy a bylinky.
-
3
Mouku prosejeme na vál s kypřícím práškem, do důlku vlijeme v mléce rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, přidáme sůl a kmín. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií v chladničce alespoň hodinu odpočinout.
-
4
Z těsta oddělíme čtvrtinu, zbylé rozválíme na placku, potřeme tvarohovou nádivkou, zavineme, konce podložíme, aby nádivka nevytékala, a na několika místech lehce propícháme vidličkou. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
-
5
Ze zbylého těsta vyválíme tři válečky, z kterých upleteme copánek, kterým položíme po délce do středu závinu. Potřeme závin rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 175°C pečeme, až závin zrůžoví.
-
6
Chléb porcujeme až po vychladnutí.