Velikonoční plněná bábovka
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 15 g Droždí
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1012 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 409.1 mg
- Draslík 339.9 mg
- Vláknina 1381.1 mg
- Vitamín A 1381.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli, česnek a slaninu nakrájíme najemno. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky, pažitku a petrželovou nať nasekáme. Na pánvi osmažíme slaninu s cibulí, přidáme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme vejce, bylinky, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
-
2
Mouku prosejeme na vál, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme lžíci vlažného mléka, přisypeme lžičku cukru, lehce v důlku promícháme a kvásek necháme vzejít. Poté přilijeme zbylé mléko, přidáme žloutky, olej a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, a necháme vykynout.
-
3
Z těsta vyválíme plát silný zhruba centimetr, potřeme náplní, těsto srolujeme, spojíme do kruhu a vložíme do formy na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Těsto necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme dorůžova.