Kančí kýta na brusinkách
Suroviny
- 900 g Kančí kýta
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Cibule
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Celer bulvový
- 30 g Petržel kořen
- 80 g Kompot brusinkový
- 25 g Jíška instantní
- 3 g Pepř černý celý
- 10 g Sůl
- 3 g Nové koření celé
- 2 g Bobkový list
- 600 g Knedlík kynutý
- 200 ml Víno červené
- 100 ml Hovězí vývar základní
- 20 ml Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 32 g
- Sodík 772 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 25.7 mg
- Draslík 161.6 mg
- Vláknina 4908 mg
- Vitamín A 4908 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na drobné kostičky, očištěné kančí maso na plátky. Oloupanou mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo.
-
2
V hrnci rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, zeleninu, osmahneme, přiložíme plátky masa a orestujeme. Podlijeme červeným vínem, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem, osolíme a podusíme. Podle potřeby doléváme vývarem.
-
3
Ke konci dušení zahustíme jíškou, zakápneme citronovou šťávou, přidáme pár lžic brusinek a dovaříme. Před podáváním vyndáme koření.
-
4
Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky.