Fíkový džem (ze sušených fíků)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 89 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 1 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 9.6 mg
- Vláknina 392.6 mg
- Vitamín A 392.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fíky namočíme v jednom litru vody a několik hodin necháme bobtnat. Citrony omyjeme, vymačkáme z nich šťávu a oloupeme je. Kůru a jadérka zavážeme do plátěného sáčku.
-
2
Namočené fíky vložíme do hrnce, přilijeme zbývající vodu a citronovou šťávu. Přidáme plátěný sáček, s kůrou a jádry a uvedeme do varu. Po zahájení varu snížíme příkon tepla a pomalu, za stálého míchání vaříme, až fíky změknou.
-
3
Sáček vyndáme, přisypeme cukr, přidáme loupané mandle, piniové oříšky a semena fenyklu obecného. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Do směsi vymačkáme šťávu ze sáčku a za stálého míchání vaříme, dokud džem nezačne houstnout.
-
4
Plníme do vypařených sklenic, které uzavřeme, označíme a uložíme v chladu.