Makové rohlíčky z bramborového těsta
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
- 500 g Brambory
- 160 g Máslo čerstvé
- 160 g Cukr moučkový
- 100 g Mák mletý
- 80 g Cukr moučkový
- 125 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1294 kcal
- Sacharidy 196 g
- Tuky 49 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 194 g
- Cholesterol 170.7 mg
- Draslík 1177.8 mg
- Vláknina 26235.5 mg
- Vitamín A 26235.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve slupce, necháme prochladnout a poté jemně nastrouháme.
-
2
Nejprve připravíme makovou náplň. Mletý mák uvaříme v mléce dohusta. Stále mícháme. Do uvařeného máku přidáme skořici, med, rum, cukr, promícháme a necháme vychladnout.
-
3
V míse utřeme máslo s cukrem a vejci do pěny. Přimícháme vanilkový cukr, prosátou mouku s kypřícím práškem, sůl, citronovou kůru, brambory a promícháme. Poté směs přendáme na vál a vypracujeme hladké a pružné těsto.
-
4
Z těsta vyválíme placku, nakrájíme na menší čtverce, do středu dáme makovou náplň a zavineme do tvaru rohlíčku.
-
5
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme dorůžova. Horké obalujeme v cukru s vanilkou.