Kari-zeleninová polévka
Suroviny
- 250 g Fazole bílé
- 250 g Fazole červené
- 5 g Kari koření
- 1 g Sůl
- 1 g Skořice mletá
- 1 g Muškátový oříšek
- 1 g Kurkuma
- 1 g Zázvor mletý
- 10 g Petržel - nať
- 200 ml Smetana na vaření
- 3 ks Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 2 ks Brambory rané
- 2 ks Cuketa
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 18 g
- Sodík 1269 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 4.5 mg
- Draslík 498.7 mg
- Vláknina 15660 mg
- Vitamín A 15660 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rostlinný olej rozpálíme v pánvi s vyššími stěnami. Přisypeme na něj kari koření. Dál vsypeme špetku mleté skořice, muškátového oříšku, kurkumy a zázvoru. Promícháme a osmahneme během jedné minuty.
-
2
Do pánve nyní postupně přidáváme na drobné kostičky o hraně asi 1 centimetru nakrájenou zeleninu: cibuli, brambory, cuketu a mrkev. Smažíme ještě 5 minut.
-
3
Obsah pánve potom přeložíme do většího hrnce a zalijeme předem připraveným zeleninovým vývarem. Jakmile polévka přijde k varu, ztlumíme ji a na mírnější teplotě vaříme po dobu 20 minut, aby zelenina byla úplně měkká. Do vývaru potom přidáme ještě bílé a červené fazole. Pokud nejsou konzervované, musíme je den předem namočit do vody, aby přes noc změkly. Směs ještě chvíli vaříme, potom ji odstavíme z plotny a nakonec do ní vmícháme smetanu. Dochutíme ještě kořením a na závěr posypeme petrželkou.