Dršťková polévka s párkem
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 100 g Párky jemné
- 20 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 5 g Majoránka
- 500 g Dršťky syrové
- 15 g Paprika mletá sladká
- 50 g Petržel kořen
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 1800 ml Voda pitná
- 20 ml Olej rostlinný
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 249 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1398 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 109.7 mg
- Draslík 206.1 mg
- Vláknina 4106.7 mg
- Vitamín A 4106.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.1 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dršťky důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, potřeme solí, znovu propereme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Povaříme 20 minut, vodu slijeme, nalijeme na dršťky čerstvou a znovu přivedeme k varu, osolíme a vaříme nejméně dvě a půl hodiny.
-
2
Mezitím připravíme zeleninu. Očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a v pánvi na trošce oleje všechnu zeleninu trochu orestujeme. Z másla a mouky připravíme v hrnci středně hnědou jíšku, přisypeme mletou papriku, promícháme, zalijeme vývarem z drštěk, přidáme orestovanou zeleninu, osolíme a opepříme.
-
3
Uvařené dršťky nakrájíme na nudličky, párek na kolečka, vložíme do polévky, přisypeme majoránku a dovaříme.