Slavnostní barevný pilaf
Suroviny
- 100 g Kokos - mletý (Kopra)
- 50 g Mandle
- 250 g Máslo čerstvé
- 500 g Rýže loupaná
- 150 g Cukr moučkový
- 250 g Jogurt bílý
- 50 g Rozinky tmavé
- 500 g Skopové maso mleté
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Šafrán
- 1 ks Brambory
- 2 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 4 ks Feferony
- 2 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 5 dl Voda pitná
- 1 kg Skopové maso přední
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1603 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 106 g
- Sodík 256 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 183.3 mg
- Draslík 852.3 mg
- Vláknina 20216.8 mg
- Vitamín A 20216.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.9 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek, feferonky a petrželku nasekáme nadrobno. Smícháme s nastrouhaným vařeným bramborem a mletým masem. Přidáme zázvor, pepř, trochu kmínu, muškátový oříšek a ochutíme solí. Směs necháme odpočinout.
-
2
Jednu cibuli nakrájíme, na rozpáleném másle necháme zesklovatět, přidáme nakrájené maso, kmín a osolíme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
-
3
Nasekané mandle smícháme s rozinkami. Šafrán rozmícháme ve šťávě vymačkané z citronů, cukr svaříme v 1/4 litru vody.
-
4
Ze směsi mletého masa vytvoříme malé kuličky a na másle je osmažíme. Mandle s rozinkami upražíme rovněž na másle. Strouhaný kokos důkladně rozvaříme v trošce vody. Rýži propláchneme a polovinu dáme dusit. Když je napůl hotová, přidáme citronovou šťávu se šafránem a promícháme.
-
5
V jiné nádobě rozehřejeme máslo, přidáme špetku soli, kokosové mléko a druhou nakrájenou cibuli. Vsypeme zbytek rýže a podlijeme. Dusíme do poloměkka. Takto nám vznikne dvojí rýže-bílá a žlutá.
-
6
Do bílé rýže vmícháme hotové kostky masa i se šťávou, všechny zbylé ingredience s jogurtem a svařeným cukrem, důkladně promícháme a třetinu směsi přemístíme do kastrolu. Na tuto vrstvu dáme polovinu žluté rýže, pak druhou třetinu bílé, rozetřeme zbytek žluté a nakonec dáme zbylou bílou rýži. Přiklopíme a necháme ještě chvíli podusit.
-
7
Hotový pilaf opatrně vyklopíme na horký podnos, dozdobíme smaženými kuličkami z mletého masa a ihned podáváme.