Pečený losos s liškami
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 250 g Lišky čerstvé
- 200 g Sýr Čedar
- 800 g Filety z lososa atlantického
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Hořčice
- 1.5 dl Smetana jihočeská zakysaná15%
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 180 g
- Sodík 806 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 64.5 mg
- Draslík 225.8 mg
- Vláknina 6172.5 mg
- Vitamín A 6172.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme filety mořského lososa. Lososa osolíme a opepříme citronovým pepřem a zázvorem.
-
2
Očištěné lišky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší kusy. Maličké plodnice necháme vcelku. Očistíme a omyjeme pórek, mrkev, celer a nakrájíme na tenké nudličky. Sýr Čedar nahrubo nastrouháme. V zakysané smetaně rozmícháme lžičku hořčice.
-
3
V pánvi rozpálíme olej s máslem a zeleninu zprudka restujeme 3-4 minuty. Vyjmeme ji a na zbylém omastku restujeme 2 minuty lišky. Ochutíme je bílým pepřem, solí, promícháme a vyjmeme z pánve.
-
4
Zapékací misku vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje. Na dno položíme plátky lososa, na každý plátek rozdělíme lišky se zeleninou, směs zalijeme rozšlehanou zakysanou smetanou. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem.
-
5
Mísu s lososem dáme de předem vyhřáté trouby na 250°C. Pečeme při 200°C přibližně 20 -25 minut.
-
6
Lososa se zeleninou rozdělíme na talíře a ihned podáváme.