Mořský ďas s houbovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Mořský ďas
  • 250 g Smrže čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Šalotka
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 0.5 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 491 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 117 g
  • Sodík 562 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 92.4 mg
  • Draslík 865.6 mg
  • Vláknina 8131.7 mg
  • Vitamín A 8131.7 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé smrže (nebo žampiony) očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupeme kedlubnu, mrkev a šalotky. Omytou mrkev s kedlubnou pokrájíme na nudličky, šalotku nadrobno.

  • 2

    Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší porce,

  • 3

    osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým citronovým pepřem.

  • 4

    V pánvi rozpálíme máslo s olejem a rybu osmažíme dozlatova. Smažíme ji přibližně 2-3 minuty, z každé strany, podle toho, jak jsou porce velké. Osmažené kousky opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat tuk a odložíme stranou do tepla.

  • 5

    Do vypečené šťávy dáme pokrájené smrže a asi 2 minuty restujeme. Přidáme zeleninu a za stálého míchání smažíme přibližně 2-3 minuty.

  • 6

    Poté směs zalijeme 2 dl smetany, 0.5 dl bílého vína a přilijeme 0.5 dl houbového bujónu, ve kterém jsme si rozmíchali 1 lžíci kukuřičného škrobu. Stále mícháme, přivedeme k varu a pomalu vaříme 2 minuty do zhoustnutí. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou.

  • 7

    Do hotové omáčky vrátíme osmaženou rybu, prohřejeme a podáváme.

Komentáře k receptu