Mořský ďas s houbovou omáčkou
Suroviny
- 450 g Mořský ďas
- 250 g Smrže čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Šalotka
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Víno bílé
- 0.5 dl Vývar zeleninový
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 117 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 92.4 mg
- Draslík 865.6 mg
- Vláknina 8131.7 mg
- Vitamín A 8131.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé smrže (nebo žampiony) očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupeme kedlubnu, mrkev a šalotky. Omytou mrkev s kedlubnou pokrájíme na nudličky, šalotku nadrobno.
-
2
Filety z mořského ďasa omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší porce,
-
3
osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě pomletým citronovým pepřem.
-
4
V pánvi rozpálíme máslo s olejem a rybu osmažíme dozlatova. Smažíme ji přibližně 2-3 minuty, z každé strany, podle toho, jak jsou porce velké. Osmažené kousky opatrně vyjmeme z pánve, necháme okapat tuk a odložíme stranou do tepla.
-
5
Do vypečené šťávy dáme pokrájené smrže a asi 2 minuty restujeme. Přidáme zeleninu a za stálého míchání smažíme přibližně 2-3 minuty.
-
6
Poté směs zalijeme 2 dl smetany, 0.5 dl bílého vína a přilijeme 0.5 dl houbového bujónu, ve kterém jsme si rozmíchali 1 lžíci kukuřičného škrobu. Stále mícháme, přivedeme k varu a pomalu vaříme 2 minuty do zhoustnutí. Omáčku ochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou.
-
7
Do hotové omáčky vrátíme osmaženou rybu, prohřejeme a podáváme.