Jelení pečínka s houbami a hroznovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Hroznové víno
- 100 g Slanina vepřová
- 150 g Lišky čerstvé
- 150 g Hříbky čerstvé
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 4 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.8 dl Sherry brandy
- 1.5 dl Bujón zeleninový
- 1 kg Jelení maso
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Koření Zvěřina
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1244 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 277.9 mg
- Draslík 1184.6 mg
- Vláknina 2709 mg
- Vitamín A 2709 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu rozkrojíme na polovinu. Z jedné části nakrájíme hranolky, druhou část pokrájíme na kostičky.
-
2
Špalík jeleního masa odblaníme, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem vytvoříme uprostřed masa otvor - kapsu. Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, silně potřeme česnekem a posypeme zvěřinovým kořením. Vytvořenou kapsu vytřeme česnekovým máslem.
-
3
Hříbky a lišky očistíme, omyjeme, v sítu necháme okapat a pak je pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Petrželku s libečkem omyjeme, (z petrželky odložíme několik lístků na ozdobu) a bylinky drobně pokrájíme.
-
4
V pánvi na rozpáleném slunečnicovém oleji (2 lžíce) vysmažíme kostičky slaniny dozlatova, přidáme cibuli s houbami, promícháme a vydusíme z vody. Když se začnou smažit, ochutíme je bílým pepřem, mořskou solí a kmínem. Promícháme a smažíme dozlatova. Do směsi přimícháme pokrájené bylinky a směs vložíme do kapsy. Uzavřeme ji párátky.
-
5
V pekáčku rozpálíme (slunečnicový olej 2 lžíce) s 2 lžícemi másla a maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 4- 5 minut. K masu přilijeme zeleninový bujon, Sherry Brandy, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut při 220°C a občas poléváme výpekem.
-
6
Zelené hrozny vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Přidáme je do výpeku k masu a společně dopékáme asi 10 minut.
-
7
Měkké maso vyjmeme z pekáče a výpek zjemníme přimícháním smetany. Maso pokrájíme na plátky, upravíme na talíře, polijeme výpekem s hrozny, ozdobíme lístky omyté petrželky (1 lžíce) a podáváme.