Jelení pečínka s houbami a hroznovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Hroznové víno
  • 100 g Slanina vepřová
  • 150 g Lišky čerstvé
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.8 dl Sherry brandy
  • 1.5 dl Bujón zeleninový
  • 1 kg Jelení maso
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 0.5 polévková lžíce Koření Zvěřina
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Česnekové máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 783 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 1244 mg
  • Bílkoviny 64 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 277.9 mg
  • Draslík 1184.6 mg
  • Vláknina 2709 mg
  • Vitamín A 2709 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 3.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu rozkrojíme na polovinu. Z jedné části nakrájíme hranolky, druhou část pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Špalík jeleního masa odblaníme, omyjeme a osušíme. Ostrým nožem vytvoříme uprostřed masa otvor - kapsu. Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, silně potřeme česnekem a posypeme zvěřinovým kořením. Vytvořenou kapsu vytřeme česnekovým máslem.

  • 3

    Hříbky a lišky očistíme, omyjeme, v sítu necháme okapat a pak je pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Petrželku s libečkem omyjeme, (z petrželky odložíme několik lístků na ozdobu) a bylinky drobně pokrájíme.

  • 4

    V pánvi na rozpáleném slunečnicovém oleji (2 lžíce) vysmažíme kostičky slaniny dozlatova, přidáme cibuli s houbami, promícháme a vydusíme z vody. Když se začnou smažit, ochutíme je bílým pepřem, mořskou solí a kmínem. Promícháme a smažíme dozlatova. Do směsi přimícháme pokrájené bylinky a směs vložíme do kapsy. Uzavřeme ji párátky.

  • 5

    V pekáčku rozpálíme (slunečnicový olej 2 lžíce) s 2 lžícemi másla a maso zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 4- 5 minut. K masu přilijeme zeleninový bujon, Sherry Brandy, pekáč zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut při 220°C a občas poléváme výpekem.

  • 6

    Zelené hrozny vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Přidáme je do výpeku k masu a společně dopékáme asi 10 minut.

  • 7

    Měkké maso vyjmeme z pekáče a výpek zjemníme přimícháním smetany. Maso pokrájíme na plátky, upravíme na talíře, polijeme výpekem s hrozny, ozdobíme lístky omyté petrželky (1 lžíce) a podáváme.

Komentáře k receptu