Řeřichový salát s paprikou
Suroviny
- 350 g Cuketa
- 150 g Řeřicha
- 350 g Paprika červená
- 0.62 kávová lžička Cukr třtinový
- 0.62 kávová lžička Sůl
- 0.62 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.25 kávová lžička Provensálské koření
- 0.62 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1.25 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.62 polévková lžíce Ocet jablečný
- 3.75 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 123 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 2 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 434.7 mg
- Vláknina 4718.7 mg
- Vitamín A 4718.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 115.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Podélně nakrájíme cukety, potřeme po obou stranách olivovým olejem a grilujeme je dozlatova ve vzdálenosti 10 cm od žáru, 1-2 minuty po každé straně. Necháme vychladnout.
-
2
Papriky rozkrojíme na poloviny. Grilujeme je a potom oloupeme. Dužinu nakrájíme na kousky. Cukety nakrájíme napříč.
-
3
Řeřichu dáme do velké salátové mísy. Přidáme papriky, cukety a smícháme. Přelijeme zálivkou vinaigrette a promícháme. Servírujeme.
-
4
Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
-
5
Připravíme kyselou francouzskou zálivku, zvanou "Vinegretta":
-
6
Do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.