Lasagně s hříbky a mletým masem
Suroviny
- 300 g Lasagne
- 100 g Cibule
- 400 g Mozzarella
- 100 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata
- 500 g Vepřové maso mleté
- 500 g Hříbky čerstvé
- 4.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 3 ks Česnek
- 4 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 31 g
- Sodík 700 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 53.5 mg
- Draslík 643.3 mg
- Vláknina 3142.5 mg
- Vitamín A 3142.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vysokého hrnce dáme vařit osolenou vodu. Přidáme lžíci olivového oleje a lasagně uvaříme podle návodu "na zkus". Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a pak je rozložíme na alobal.
-
2
Cibuli s česnekem očistíme, česnek prolisujeme a cibuli pokrájíme nadrobno. Mozzarellu necháme odkapat a pokrájíme ji na tenké plátky. Parmezán nastrouháme. Zralá rajčata omyjeme, spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
Hrubě mleté vepřové maso dáme do misky. Ochutíme ho solí, pepřem, prolisovaným česnekem, cibulí a majoránkou.
-
4
Očištěné a omyté hříbky osušíme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje a plátky hříbků na něm restujeme asi 2 minuty. Osolíme je, ochutíme pepřem, kmínem, přidáme rajčata, která posypeme oreganem. Promícháme a chvilku společně smažíme, až se rajčata začnou rozpékat (asi 4-5 minut).
-
5
V druhé pánvi si rozpálíme zbylý slunečnicový olej a mleté maso restujeme za stálého míchání 3-4 minuty. Pak k masu přimícháme petrželku a odstavíme z plotny.
-
6
Formu na lasagne si vymažeme zbytkem olivového oleje. Na dno položíme 1/3 lasagní. Na ně navrstvíme 1/2 mletého masa, 1/2 hříbků a 1/2 nakrájené mozzarelly. Pak zase položíme 1/3 lasagní a znovu položíme střídavě vrstvu masa, hub a Mozzarelly. Nakonec vše zakryjeme zbylými lasagněmi a vše posypeme nastrouhaným Parmezánem.
-
7
Pečeme v předehřáté troubě 20-30 minut při 280°C.
-
8
Hotové lasagně nakrájíme a podáváme horké.