Dušená srnčí kýta s lesními plody
Suroviny
- 50 g Borůvky
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Maliny
- 50 g Mrkev kořen
- 120 g Slanina vepřová
- 50 g Ostružiny
- 50 g Petržel kořen
- 100 g Protlak rajčatový
- 600 ml Voda pitná
- 80 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 kg Srnčí kýta
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 970 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 80 g
- Sodík 621 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 32.4 mg
- Draslík 755 mg
- Vláknina 27730.6 mg
- Vitamín A 27730.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.5 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a maso nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu na nudličky, slaninu nakrájíme na kostičky.
-
2
V kastrole na oleji zpěníme slaninu s cibulí, přidáme zeleninu a koření. Poté vmícháme maso, vše osmažíme, zalijeme vodou, vmícháme rajčatový protlak, sůl a pod poklicí maso dusíme, až je měkké.
-
3
Udušené maso vyjmeme, do šťávy zašleháme jíšku, kterou jsme připravili z másla a hladké mouky. Vmícháme ovoce, cukr a provaříme alespoň čtvrt hodiny. Na závěr v omáčce necháme prohřát maso.