Mexická hovězí kýta
Suroviny
- 250 g Cibule
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Chilli paprička
- 180 g Paprika červená
- 750 g Hovězí kýta
- 15 g Koriandr čerstvý
- 250 g Fazole
- 10 g Čokoláda na vaření
- 900 ml Hovězí vývar základní
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1211 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 108.8 mg
- Draslík 999.8 mg
- Vláknina 5440 mg
- Vitamín A 5440 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.6 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole zalijeme studenou vodou, aby byly ponořené, a necháme je přes noc namočené.
-
2
Fazole scedíme, propláchneme je proudem studené vody. Pak je dáme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a 10 minut zprudka vaříme. Hrnec dáme na mírnější oheň, částečně přikryjeme poklicí a fazole zvolna vaříme asi 50 minut, až změknou. Přecedíme je.
-
3
V hlubokém pekáči rozehřejeme olej a po částech na něm zprudka 5-7 minut maso smažíme. Vyjmeme je děrovanou naběračkou.
-
4
Pekáč dáme na mírnější oheň, vložíme nasekanou cibuli, chilli papričky, česnek, nakrájenou papriku, koriandr a průběžně promícháváme zeleninu a smažíme do změknutí.
-
5
Přisypeme mouku, mícháme a 1 minutu ji smažíme. Přilijeme vývar, přidáme rajský protlak, strouhanou čokoládu, podle chuti sůl a pepř. Do nádoby vrátíme maso a přidáme fazole. Přikryjeme a 1,5 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150 °C.