Budínský guláš
Suroviny
- 450 g Brambory
- 400 g Cibule
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 280 g Paprika červená
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 150 ml Smetana zakysaná 15%
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí maso zadní
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 466 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 16 g
- Sodík 883 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 116 mg
- Draslík 842.1 mg
- Vláknina 11881.6 mg
- Vitamín A 11881.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.1 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pekáči rozehřejeme olej, po částech přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka je dohněda smažíme.
-
2
Děrovanou naběračkou maso vyndáme. Stáhneme oheň a k tuku přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, drcený česnek a několik minut je za občasného míchání zpěníme.
-
3
Vsypeme mouku a téměř všechnu mletou papriku, 1 minutu mícháme a zahříváme. Přilijeme vývar, vaříme a mícháme, až omáčka zhoustne.
-
4
Do pekáče vrátíme maso, přidáme rajčata, rajský protlak, sůl a pepř. Znovu přivedeme k varu, přikryjeme a 1 hodinu podusíme.
-
5
Přidáme nakrájené papriky, brambory a podusíme, až jsou maso a brambory měkké.
-
6
Guláš ochutnáme a případně dosolíme nebo dopepříme. Přimícháme zakysanou smetanu a před podáváním mírně poprášíme zbylou mletou paprikou.