Plněný zavinutý bůček
Suroviny
- 100 g Cibule
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Vaječný bílek slepičí
- 80 g Vejce slepičí
- 50 g Žemle tuková
- 40 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 20 g Česnek
- 250 g Hovězí maso přední
- 1000 g Vepřový bok
- 250 g Vepřový ořez
- 100 g Paprika sterilovaná
- 15 g Paprika mletá sladká
- 30 g Protlak rajčatový
- 100 ml Mléko polotučné
- 500 ml Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 57 g
- Sodík 1788 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 138.3 mg
- Draslík 461 mg
- Vláknina 2154 mg
- Vitamín A 2154 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřový bůček opláchneme, zcela vykostíme a rozřízneme na plát. Potřeme jej česnekem utřeným se solí a opepříme.
-
2
Hovězí a vepřový ořez semeleme, k masu přidáme žemle máčené v mléce, papriku, vejce, mletou cibuli a promícháme. Do směsi přidáme kapii krájenou na kostičky a rozkrájené vařené bílky.
-
3
Plát masa směsí potřeme, zavineme jej, převážeme provázkem a na povrchu osolíme.
-
4
Zavinutý bůček dáme do pekáče na přesekané kosti, podlijeme trochou vody a dáme do rozehřáté trouby péci. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a doléváme teplou vodou.
-
5
Měkké, dozlatova upečené maso vyjmeme z pekáče. Vydusíme šťávu na tuk, přidáme rajčatový protlak, zaprášíme prosátou moukou a osmahneme. Zalijeme vodou, rozmícháme, osolíme a provaříme.
-
6
Nakonec šťávu procedíme přes hustý cedník a necháme ji stát na okraji sporáku, až vystoupí tuk na povrch.