Valašská hovězí kližka
Suroviny
- 900 g Hovězí kližka
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Petržel kořen
- 100 g Pórek
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 2.5 dl Masový vývar
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 88 g
- Sodík 617 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 27.5 mg
- Draslík 268.5 mg
- Vláknina 16845.5 mg
- Vitamín A 16845.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.5 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky.
-
2
V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno.
-
3
V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut.
-
4
Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
5
Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou.
-
6
Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme.