Žebírka na grilu
Suroviny
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 2 kávová lžička Koření grilovací
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 3 stroužek Česnek
- 2 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 2 kg Vepřová žebra
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 6 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1213 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 97 g
- Sodík 1217 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 324 mg
- Draslík 975.5 mg
- Vláknina 1221.3 mg
- Vitamín A 1221.3 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a osušíme vepřová žebírka vcelku.
-
2
Připravíme marinádu: do misky dáme 2 lžíce olivového oleje, 6 lžic kečupu, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžičky mořské soli, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku oregana, 0.5 lžičky tymiánu, 0.5 lžičky bazalky, 2 lžičky grilovacího koření, 0.5 lžičky chilli, 2 dl piva, 3 stroužky prolisovaného česneku a 1 lžičku zázvoru. Směs dobře promícháme, potřeme jí žebírka a odložíme minimálně na 12 hodin do chladna. Během té doby maso alespoň 2 x otočíme a potřeme marinádou, která stekla.
-
3
Druhý den žebírka grilujeme a potíráme marinádou.
-
4
Grilujeme přibližně 2-4 hodiny, raději pomalu, nad nepřímým ohněm, aby žebírka byla šťavnatá.