Vepřové na smetaně s hříbky
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Hříbky čerstvé
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 3.5 dl Masový vývar
- 3 dl Smetana zakysaná 15%
- 1 kg Vepřová plec
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 55 g
- Sodík 758 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 142 mg
- Draslík 886.3 mg
- Vláknina 1777 mg
- Vitamín A 1777 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.
-
2
Vepřové omyté maso z plecka pokrájíme na kousky (větší jak sousto).
-
3
V pekáčku rozpálíme 2 lžíce sádla, vložíme maso, posypeme solí, kmínem, pepřem a zprudka osmažíme dozlatova. Poprášíme hladkou moukou, pálivou červenou paprikou, promícháme a zalijeme masovým vývarem. Přidáme čerstvé hříbky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 20-25 minut.
-
4
Když je maso měkké, přimícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Dobře promícháme, podle chuti dosolíme, můžeme dochutit lžičkou octa.
-
5
Krátce, přibližně 2 minuty, za stálého míchání povaříme a podáváme.