Galantina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 423 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 31 g
- Sodík 910 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 321.9 mg
- Draslík 378.3 mg
- Vláknina 170 mg
- Vitamín A 170 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Játra očistíme a odblaníme. Poté je spolu se 150 g slaniny dvakrát rozemeleme.
-
2
Žemli zbavíme kůrky, pokropíme ji vínem a přimeleme k játrům a slanině. Vše osolíme, okořeníme a přidáme vejce ušlehaná v pěnu a řádně rozmícháme.
-
3
Uzený jazyk a zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, přimícháme do směsi a opět řádně rozmícháme.
-
4
Vymastíme podlouhou formu a galantinou ji vyplníme zhruba do 2/3. Formu dobře obvážeme alobalem nebo pečícím papírem a dáme vařit ve vodní lázni cca 2 hodiny. Oheň musí být mírný, aby voda nestříkala ven.
-
5
Jakmile je galantina uvařená, uložíme ji do ledničky a podáváme až po 24 hodinách.