Jáhlové rizoto
Suroviny
- 100 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 200 g Jáhly - loupané proso
- 400 g Kuřecí prsa
- 200 g Sýr Eidam cihla 30%
- 200 g Mrkev sterilovaná
- 100 g Kukuřice sladká v nálevu
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Vegeta bylinková
- 2 ks Cibule
- 8 ks Okurky nakládané
- 2 ks Hřebíček
- 1.1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 22 g
- Sodík 8951 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 70 mg
- Draslík 873.7 mg
- Vláknina 31839.5 mg
- Vitamín A 31839.5 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku vložíme omytá kuřecí prsa, přidáme (sůl 0.5 lžičky), hřebíček, očištěnou cibuli a kmín. Přilijeme 5 dl vody a pod pokličkou maso uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 35-40 minut.
-
2
Mezitím jáhly spaříme 1 litrem vařící vody. Potom je dáme do hrnce s lžičkou soli, zalijeme je 5 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme je 35 minut.
-
3
Uvařené maso pokrájíme na kousky. Očistíme ještě jednu cibuli, drobně ji pokrájíme a v pánvi zpěníme dozlatova. Sterilovaný hrášek s mrkví a sterilovanou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
-
4
Jáhly dáme do mísy, přidáme k nim maso, přidáme k nim odkapanou zeleninu, zpěněnou cibuli, pepř, Vegetu a vše dobře promícháme. Dochutíme podle chuti solí.
-
5
Směs dáme do pekáče vymaštěného olejem. Povrch rizota posypeme strouhaným sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
-
6
Pečeme 20 minut při 200°C dozlatova.
-
7
Rizoto rozdělíme na talíře a ke každé porci dáme 2 ks sladkokyselých okurek a podáváme.