Pečené brambory s chřestem a omáčkou
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
- 600 g Brambory
- 500 g Chřest bílý
- 300 g Máslo čerstvé
- 500 g Chřest zelený
- 2 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 2 kávová lžička Šťáva citrónová
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1008 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 89 g
- Sodík 215 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 366.8 mg
- Draslík 1199.7 mg
- Vláknina 17445.9 mg
- Vitamín A 17445.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.5 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 120.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme v osolené vodě. Chřest oloupeme,
-
2
a bílý chřest vaříme v osolené vodě s kostkou cukru
-
3
a lžící másla asi 15 minut. Po 3 minutách přidáme
-
4
chřest zelený a vaříme, dokud chřest nezměkne. Potom jej necháme chvilku okapat.
-
5
Uvařené brambory nakájíme na čtvrtky, opečeme na pánvi a ochutíme špetkou pepře a nasekaným rozmarýnem. Podáváme tak, že na ohřátých talířích urovnáme vařený chřest, který zalijeme omáčkou a k politému chřestu upravíme opečené brambory. Podáváme teplé.
-
6
Omáčka:
-
7
V míse rozmícháme vejce s vínem a ručním šlehačem umícháme ve vodní lázni směs do pěny. Dbáme, aby se voda nevařila. Potom za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Omáčku jemmně ochutíme pepřem, solí a citrónovou šťávou.