Domácí tlačenka - bachořica
Suroviny
- 250 g Játra vepřová
- 80 g Sůl
- 10 g Pepř černý mletý
- 30 g Česnek
- 3 g Nové koření mleté
- 250 g Vepřové srdce
- 500 g Vepřová kůže
- 500 ml Masový vývar
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Vepřový jazyk
- 2 ks Vepřové nožičky
- 17 l Voda pitná
- 2 kg Vepřová plec
- 2 kg Vepřový lalok
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1952 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 169 g
- Sodík 3174 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 493.7 mg
- Draslík 936.8 mg
- Vláknina 1434.9 mg
- Vitamín A 1434.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra.
-
2
Do velkého hrnce dáme všechno maso, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, celé 2 cibule, zalijeme vodou (asi 5-6 litrů) a pomalu vodu přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu a vaříme přibližně 50 minut. Vyjmeme maso, aby nebylo úplně měkké. Pokud jsou uvařená játra, vyjmeme je též. Ostatní vaříme ještě dalších 40-60 minut.
-
3
Libové a tučné maso pokrájíme na kostky o velikosti sousta. Játra a srdce na malé kostičky, jazyk sloupneme a pokrájíme na kostky. Obrané maso z nožiček a kůže pomeleme na masovém strojku a vše dáme do velké mísy.
-
4
Scezený vývar (500 ml) z masa ochutíme solí, pepřem, majoránkou, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a maso zalijeme, dobře promícháme. Směsí naplníme umělá střeva na tlačenku (dají se v řeznictví koupit). Dobře uzavřeme a dáme vařit do většího hrnce s 5-6 litry vody. Tlačenka musí být ponořená.
-
5
Vaříme přibližně 2-2.5 hodiny při 90°C.
-
6
Uvařenou tlačenku položíme do studené vody (4-5 litrů), pak ji vyjmeme, osušíme, dáme na vál, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout.