Špikovaná pečeně
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 1800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 100 g Mrkev kořen
- 150 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 5 g Majoránka
- 3 g Nové koření celé
- 5 g Paprika mletá sladká
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Protlak rajčatový
- 150 g Sádlo vepřové škvařené
- 40 ml Ocet kvasný lihový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Víno červené
- 5 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 73 g
- Sodík 620 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 112.8 mg
- Draslík 717.4 mg
- Vláknina 2763.2 mg
- Vitamín A 2763.2 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu nastrouháme a vložíme do keramické nádoby. Přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme, vložíme 2 bobkové listy, nové koření a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou s octem, zakryjeme a necháme 1-2 dny uležet, v průběhu občas maso otočíme.
-
2
Uleželé maso vyjmeme, zeleninu dáme stranou na později a maso důkladně prošpikujeme slaninou. Na velké pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran. Přendáme do kastrolu, vrátíme zeleninu, tuk z pečení, přisypeme majoránku, papriku, podlijeme vodou a zakryté dusíme asi 2 hodiny, podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme protlak, víno, prolisovaný česnek a chvíli povaříme.
-
3
Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky.