Špikovaná pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 1800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
  • 100 g Mrkev kořen
  • 150 g Slanina vepřová
  • 10 g Sůl
  • 5 g Majoránka
  • 3 g Nové koření celé
  • 5 g Paprika mletá sladká
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 g Protlak rajčatový
  • 150 g Sádlo vepřové škvařené
  • 40 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 626 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 73 g
  • Sodík 620 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 112.8 mg
  • Draslík 717.4 mg
  • Vláknina 2763.2 mg
  • Vitamín A 2763.2 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu nastrouháme a vložíme do keramické nádoby. Přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme, vložíme 2 bobkové listy, nové koření a nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme vodou s octem, zakryjeme a necháme 1-2 dny uležet, v průběhu občas maso otočíme.

  • 2

    Uleželé maso vyjmeme, zeleninu dáme stranou na později a maso důkladně prošpikujeme slaninou. Na velké pánvi rozpálíme sádlo a maso opečeme ze všech stran. Přendáme do kastrolu, vrátíme zeleninu, tuk z pečení, přisypeme majoránku, papriku, podlijeme vodou a zakryté dusíme asi 2 hodiny, podle potřeby podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme protlak, víno, prolisovaný česnek a chvíli povaříme.

  • 3

    Maso nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky.

Komentáře k receptu